Mer kursinfo – Sång och komp
Övergripande information
Årskurs 1 handlar om att utveckla sången som instrument. Genom workshops, övningar, praktisk röstteori och individuell handledning inför gruppen får deltagarna kunskaper om rösten och dess möjligheter. Vi arbetar med solo och gruppsång inom ett brett spektrum av genrer och kulturer såsom pop, jazz, musikal och visa. I kursen ingår även träning i att ackompanjera både sig själv själv och sina klasskamrater med valt ackordinstrument.
Vi lägger stor vikt vid eget ansvar för utveckling genom loggbok, övning och förberedelse inför varje lektion.
Vi vill att deltagarna ska vara kulturbärare och inspiratörer i en av Sveriges största folkrörelser – körsång.
Årskurs ett och två följer samma teman under året och har flera av veckans lektioner gemensamt men deltagarna har olika uppgifter och fokus.
Har du genomfört åk 1 kan du söka åk 2.
Röstuppvärmning
Huvudinstrumentet under utbildningen är rösten. Uppvärmningen är en viktig del i att lära känna sin egen röst.
Med hjälp av praktiska övningar får deltagarna en god kännedom om uppvärmning för att förebygga felanvändning och skador. De får även prova på att leda gruppen i olika metoder för uppvärmning.
Röstteori
Föreläsningar och praktiskt utövande, i kombination med övningsmetodik, ger deltagarna god kännedom om röstens olika funktioner och röstorganets fysiska uppbyggnad. Vi erbjuder även konsertbesök och gästlärare för att ge en inblick i sångares yrkesliv och vardag.
Vokalgrupp
Deltagarna får lära sig att anpassa sina röster till gruppens gemensamma klang i sånger hämtade ur olika stilar och kulturer. Vi tränar rösten både i flerstämmiga arrangemang, där flera personer delar på varje stämma, och mindre grupper, där varje deltagare får utmana sig själv i en egen stämma. Vokal improvisation i olika stilar är också ett viktigt inslag, liksom träning i att tyda en notbild för flerstämmig vokalgrupp och att skriva egna arrangemang. Därtill ingår arbete medvetet arbete med gruppens sceniska framföranden.
Solosång
Varannan vecka har deltagarna en individuell sånglektion (masterclasslektion) i solistiskt arbete, där gruppen lyssnar. I samband med den ger vi feedback och tips för fortsatt utveckling av sångrösten, scenisk medvetenhet och mikrofonteknik. Vi ger även möjlighet för deltagarna att inspireras till utveckling och eget musicerande via konsertbesök.
Ackordinstrument
I kursen får både nybörjare och erfarna ackompanjatörer utvecklas inom valda ackordinstrument. Vi handleder deltagarna i att ackompanjera såväl sig själva som sina klasskamrater. Deltagarna förväntas spela sitt ackordinstrument både under masterclasslektionerna och under konserterna.
Kör
Kör handlar om att använda rösten och musicera tillsammans i ett större musikaliskt sammanhang. Vi ägnar även några tillfällen åt körledning.
Musikteori
Genom teoretiska och praktiska övningar förbereder vi deltagarna för den teoretiska delen i antagningsproven till musikhögskola eller liknande. Musikteori syftar till att ge ökad förståelse för musikaliska samband, notläsning, ackord och rytm samtidigt som deltagarna också får träna sig i att skriva egna arrangemang.
Temaperioder årskurs 1
Så fungerar rösten
Introduktion om röstens anatomi och ett antal sångtekniker.
Julperiod:
Julkonserter tillsammans med klasskamraterna och åk 2.
Musikalisk fördjupning
Individuellt fördjupningsarbete valt utifrån eget intresse.
Att leda sång:
Deltagarna får kunskap om sånguppvärmning och att leda det. Vi övar på grundläggande dirigering och deltagarna får prova att leda kör.
Avslutningskonsert
Varje deltagare håller sin egen konsert.
Temaperioder årskurs 2
Så fungerar rösten:
Fördjupning inom en eller flera valda sångtekniker.
Julperiod:
Julkonserter tillsammans med klasskamraterna och åk 1.
Musikalisk fördjupning:
Genomförande av ett individuellt fördjupningsarbete med inriktning mot vad deltagaren tänker göra efter åk 2.
Att leda sång:
Under åk 2 blir klassen en egen vokalgrupp och deltagarna får öva på att körleda den. Med hjälp av huvudläraren i sång får deltagarna leda masterclasslektioner i solosång för åk 1.
Avslutningskonsert:
Din klass gör en konsert tillsammans på offentlig plats i regionen.
Praktik:
Du har praktik i samband med höstlov och sportlov. Du ordnar dina praktikplatser själv.
Livet på en folkhögskola
I livet på folkhögskolan ingår även skolans temadagar, fysisk gruppträning och möjlighet till vissa tillval.
Handledare på kursen
Det är vi som är handledare på Sång och komp och våra kontaktuppgifter finns på kursens startsida.