Information om att

Bo på Högalids folkhögskola

Bo på skolan

Att bo på folkhögskola kan vara en fantastisk upplevelse och ett sätt att finna nya vänner för livet, få studiehjälp utanför skoltid och bli mer självständig. Det kan också vara en möjlighet att flytta hemifrån på ett enklare sätt.

Eftersom fritiden är en viktig del av folkhögskolelivet erbjuder vi en rad olika möjligheter till en aktiv fritid, både på skolan och i närområdet. Högalids folkhögskola erbjuder bland annat ett välutrustat gym, utegym, gymnastiksal och bastu. De goda förbindelserna till Kalmar ger också möjlighet till ett rikt nöjesliv utanför skolans område.

Hyresavtal, regler och drogpolicy

Dagrummen på internaten är allmänna utrymmen där alla diskar och gör rent efter sig och tillsammans med sina grannar ser till att upprätthålla de gemensamma städrutinerna. Tvättstuga, städutrustning, källsorteringskärl och rengöringsmedel finns. Hyresgästen har ansvar för att det är lugn och ro på internatet och att regler följs. (Studeranderättslig standard, likabehandlingsplan, hyreskontrakt och drogpolicy.)

Korridor och internatvärdar

Internatet är indelat i korridorer med personal som agerar internatvärdar. Som internatare träffar du internatvärdarna och dina grannar regelbundet på obligatoriska möten. Förutom stöd och hjälp erbjuder internatvärdarna även aktiviteter kvällstid

Cykelparkering

Vi erbjuder en stor cykelparkering under tak och för den som önskar ett säkrare utrymme erbjuder vi även viss möjlighet att förvara cykeln i ett låst förråd. För mer information kontakta expeditionen

Vid sjukdom

Vid sjukdom är det möjligt att få mat till rummet. Vi gör ej kostavdrag om du stannar kvar på internatet under sjukdomstiden.

Hårfärgning

Hårfärgning är endast tillåtet i tvättstugans tvättho. Detta på grund av att våtrumsmattor på väggar och golv i duschutrymmen förstörs av hårfärgen.

Utlåning madrass med mera

Vi kan erbjuda utlåning av madrass, sängkläder med mera ifall du skulle vilja ha bjuda in en övernattande gäst. För mer information, kontakta städet på: 070 5404487

Låsning

Skolan har ett så kallat tagg-system istället för nycklar. Taggen fungerar som din rumsnyckel och ger även tillgång till bland annat skolans gemensamma bastu och gym. Om du låser ut dig kan personalen bara öppna rummet på vardagar under kontorstid  Efter kontorstid eller under helgerna är det Fastighetsdriften som får hjälpa till. Avgiften för det är mellan 1 000-1 500 kronor. Det kostar 200 kronor att ersätta en förlorad tagg

Felanmälan

Om något går sönder eller på annat sätt behöver åtgärdas på internatet ska det felanmälas så snabbt som möjligt, via mejl. Det gäller både de gemensamma utrymmena och i det egna rummet. Vaktmästeriet åtgärdar alla ärenden så snart de kan och behöver därför få åtkomst när det passar dem under arbetsdagen. Vid akuta situationer gällande lokalerna handlar det istället om att ringa skolans vaktmästare och om de inte är på plats behöver Fastighetsdrift Region Kalmar län jour ta över ärendet.

E-post: felanmalan@hogalid.nu

Telefon vaktmästeriet: 072 4629511, 072 2098699

Jourtelefon Fastighetsdrift Region Kalmar län: 0480 – 84500, 070-2098102

Internat

Internatet erbjuder korridorboende med egen dusch och toalett. Alla korridorer har fullutrustade kök och dagrum med möjlighet till tv. Tvättstuga och torkrum finns i huvudbyggnaden. Boende på internaten ansvarar själva för städning av egna rum samt disken i det gemensamma köket. Under jul- och sommarlov stängs internaten eftersom personalen också är ledig då. Internatet är inte anpassat för rullstolsburna.

Kostnader för boende finns här.

Via CSN kan deltagare under 20 år ansöka om inackorderingsbidrag. All information om bidrag och lån finns på www.csn.se.

Information om skolans drogpolicy finns här.

Region Kalmar län tecknar olycksfallsförsäkring för alla kursdeltagare. Läs mer om försäkringen  här (PDF-fil). För boende på skolans internat är det rekommenderat teckna en hemförsäkring som täcker förlust och skada av lös egendom.

Internatansvarig, Susanne Lindman, svarar gärna på frågor om internatet.

Telefonnummer: 010-357 5600

E-post: susanne.lindman@hogalid.nu