Kursöversikt

Sång & komp

Utveckla din sång och lär dig mer om komp. I kursen sång & komp erbjuds musikalisk utveckling inom sång och ackompanjemang.

Ansök nu

Snabbfakta

Kursstart: 21 augusti 2023

Ansökan: 7 maj 2023 - du kan fortfarande ansöka efter detta datum och intag görs då i mån av plats!

Antagningsträffar: 11/5 och 13/5. Mer information om antagningsträff ges av kursansvarig Karin Petersson efter att ansökan nått oss.

CSN-berättigad: Ja

Ansök senast: 20 aug 2023, antagning sker därefter i mån av plats.

För dig

  • som är intresserad av att utveckla din sång
  • som vill öka dina färdigheter vad gäller sång och komp
  • som tycker att sång & komp är det bästa du vet.

Handledare

Karin Petersson

070-5758937
karin.petersson@hogalid.nu
Personalbild

Sara Danheden

072-4658297
sara.danheden@hogalid.nu

Kursprofil

På folkhögskola möts människor i olika åldrar, med olika erfarenheter och mål. Sång & komp erbjuder musikalisk utveckling inom sång och ackompanjemang. Genom workshops, övningar, praktisk röstteori och individuell handledning inför gruppen får deltagarna kunskap om rösten och dess möjligheter. Vi arbetar med solo och gruppsång inom ett brett spektrum av genrer och kulturer såsom pop, jazz, musikal och visa. I kursen ingår även träning i att ackompanjera både sig själv själv och sina klasskamrater med valt ackordinstrument.

Vi lägger stor vikt vid eget ansvar för utveckling genom loggbok, övning och förberedelse inför varje lektion.

Årskurs ett och två följer samma teman under året och har flera av veckans lektioner tillsammans men deltagarna har olika uppgifter och fokus. Läs mer under under ”Temaperioder årskurs 1” respektive ”Temaperioder årskurs 2 här.

Kursinnehåll

Solosång, stämsång, röstteori, vokalensemble, ackordinstrument, kör och musikteori.

Kursen är uppbyggd av flera olika moment. Med hjälp av praktiska övningar och föreläsningar lär sig deltagarna om röstanvändning och träning för att förebygga felanvändning och skador. Deltagarna får öva sig på solosång och vokal improvisation såväl som att anpassa rösten till gruppens gemensamma klang. Utöver vokal träning får deltagarna även arbeta med mikrofonteknik, att tyda notbilder för flerstämmig gruppsång, skriva egna arrangemang, skapa scenisk medvetenhet och att ackompanjera med instrument.

I utbildningen ingår även gästlärare och konsertbesök, för att ge nya infallsvinklar och inspiration.

Läs mer om kursens innehåll här.

Att studera på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Studiebesök och kulturella aktiviteter ingår i livet på folkhögskolan. Skolans temadagar, fysisk träning och möjlighet till vissa tillval är också viktiga inslag i utbildningen. Vi arbetar för att deltagarna ska vara delaktiga, se sina möjligheter, rättigheter och skyldigheter och på så sätt bli bättre förberedda för livet efter folkhögskolan.

 

Antagningsvillkor

3-årig gymnasieexamen eller motsvarande, samt antagningsprov.

Bifoga ett personligt brev tillsammans med ansökan där du beskriver dig själv, dina musikaliska erfarenheter och vilka mål du har med kursen. Ansökan ska styrkas med betyg, cv och referenser.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri. Du betalar för kost och servicekostnad. Läs mer på sidan kostnader.

Välkommen du också!