Kursöversikt

Sång & komp

Vår sång & komp-kurs är en inspirerande och nyskapande möjlighet för alla sångentusiaster att fördjupa sig i solosång, stämsång och ackompanjemang, oavsett om du är en van sångare eller om du precis påbörjat din musikaliska resa.

Ansök nu

Snabbfakta

Kursstart: 19 augusti 2024

Antagningsträffar: 3/5 samt den 13/5

CSN-berättigad: Ja

Ansök senast: Ansök senast 1 juni 2024

För dig

  • som söker en inspirerande och mångsidig sångutbildning i en dynamisk och inkluderande lärandemiljö
  • som vill få verktyg att driva din egen musikaliska utveckling framåt
  • som vill få förståelse för din egen röst och dess potential

Handledare

Karin Petersson

070-5758937
karin.petersson@hogalid.nu
Personalbild

Sara Danheden

072-4658297
sara.danheden@hogalid.nu

Kursprofil
– Sångkurs och musikalisk utveckling – Folkhögskolan i Kalmar

På vår folkhögskola i Kalmar möts människor i olika åldrar, med olika erfarenheter och mål, för att delta i vår eftertraktade sångkurs. ”Sång & komp” är perfekt för dig som söker sånglektioner i Kalmar och erbjuder en unik musikalisk utveckling inom sång och ackompanjemang. Genom workshops, övningar, praktisk röstteori och individuell handledning framför gruppen får du omfattande kunskap om rösten och dess möjligheter. Vår kurs är mer än bara en sångkurs; den är en möjlighet för aktiva och blivande sångare att utforska och utveckla sin musikaliska talang.

Vi arbetar med solo- och gruppsång inom ett brett spektrum av genrer och kulturer, inklusive pop, jazz, musikal och visa. Kursen inkluderar även träning i ackompanjemang, vilket möjliggör för dig att komplettera din och andras sång med ett egenvalt ackordinstrument. På vår sångutbildning i Kalmar lägger vi stor vikt vid eget ansvar för utveckling genom loggbok, övning och förberedelse inför varje lektion. Dessutom arbetar vi med praktiska mentala metoder och konkreta övningar för att förbereda dig inför att stå på scen och möta en publik.

Årskurs ett och två följer samma teman under året och har flera av veckans lektioner tillsammans, det som skiljer är att åk 2 har  olika uppgifter och fokus. Läs mer under under ”Temaperioder årskurs 1” respektive ”Temaperioder årskurs 2 här.

Kursinnehåll – Sång

Kursen omfattar solosång, stämsång, röstteori, vokalensemble, ackordinstrument, kör och musikteori. Som en central del av vår sångkurs, lär du dig om röstanvändning och träning för att förebygga felanvändning och skador. Vi lägger stor vikt vid praktisk erfarenhet, och du får öva på solosång och vokal improvisation samt anpassa din röst till en harmonisk gruppklang. Utöver detta ingår mikrofonteknik, notläsning för flerstämmig sång. Du får även träna dig i att skriva egna arrangemang, ackompanjera med instrument och få scenisk medvetenhet

I utbildningen ingår även gästlärare och konsertbesök, för att ge nya infallsvinklar och inspiration.

Läs mer om kursens innehåll här.

Att studera på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Det ingår även studiebesök och kulturella aktiviteter. Skolans temadagar, fysisk träning och möjlighet till vissa tillval är också viktiga inslag i utbildningen. Vi arbetar för att du ska vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter och på så sätt bli bättre förberedd för livet efter folkhögskolan.

 

Antagningsvillkor

För att delta i vår sångkurs i Kalmar krävs en 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande, samt antagningsprov. För dig som inte uppfyller dessa krav kan Allmän kurs på gymnasienivå med inriktning mot musik vara ett utmärkt alternativ.  Läs mer här.

Kom ihåg att bifoga ett personligt brev med din ansökan där du beskriver dig själv, dina musikaliska erfarenheter och dina mål med kursen.

Kostnader

Deltagande i denna sångkurs är kostnadsfritt, med undantag för kost och serviceavgift.  Läs mer på sidan kostnader.

Välkommen du också!