Kursöversikt

Sång & komp

Vår sång & komp-kurs är en inspirerande och nyskapande möjlighet för alla sångentusiaster att fördjupa sig i solosång, stämsång och ackompanjemang, oavsett om du är en van sångare eller om du precis påbörjat din musikaliska resa.

Ansök nu

Snabbfakta

Kursstart:

Ansökan:

Antagningsträffar: Mer information om antagningsträff ges av kursansvarig Karin Petersson efter att ansökan nått oss.

CSN-berättigad: Ja

Ansök senast:

För dig

  • som söker en inspirerande och mångsidig sångutbildning i en dynamisk och inkluderande lärandemiljö
  • som vill få verktyg att driva din egen musikaliska utveckling framåt
  • som vill få förståelse för din egen röst och dess potential

Handledare

Karin Petersson

070-5758937
karin.petersson@hogalid.nu
Personalbild

Sara Danheden

072-4658297
sara.danheden@hogalid.nu

Kursprofil

På folkhögskola möts människor i olika åldrar, med olika erfarenheter och mål. Sång & komp erbjuder musikalisk utveckling inom sång och ackompanjemang. Genom workshops, övningar, praktisk röstteori och individuell handledning inför gruppen får du kunskap om rösten och dess möjligheter. Vi arbetar med solo och gruppsång inom ett brett spektrum av genrer och kulturer såsom pop, jazz, musikal och visa. Dessutom inkluderar kursen träning i ackompanjemang, så att du kan komplettera din och andras sång med egenvalt ackordinstrument.

Vi lägger stor vikt vid eget ansvar för utveckling genom loggbok, övning och förberedelse inför varje lektion. I samband med detta arbetar vi med praktiska mentala metoder och konkreta övningar för att förbereda dig på att stå på scen och möta en publik.

Årskurs ett och två följer samma teman under året och har flera av veckans lektioner tillsammans, det som skiljer är att åk 2 har  olika uppgifter och fokus. Läs mer under under ”Temaperioder årskurs 1” respektive ”Temaperioder årskurs 2 här.

Kursinnehåll

Solosång, stämsång, röstteori, vokalensemble, ackordinstrument, kör och musikteori.

Kursen är uppbyggd av flera olika moment. Med hjälp av praktiska övningar och föreläsningar lär du dig om röstanvändning och träning för att förebygga felanvändning och skador. Du får öva på solosång och vokal improvisation såväl som att anpassa din röst till gruppens gemensamma klang. Utöver vokal träning får du även arbeta med mikrofonteknik, att tyda notbilder för flerstämmig gruppsång, skriva egna arrangemang, skapa scenisk medvetenhet samt att ackompanjera med instrument. Därtill får du arbeta med din egen mentala framträdanderutin inför möte med publik.

I utbildningen ingår även gästlärare och konsertbesök, för att ge nya infallsvinklar och inspiration.

Läs mer om kursens innehåll här.

Att studera på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Det ingår även studiebesök och kulturella aktiviteter. Skolans temadagar, fysisk träning och möjlighet till vissa tillval är också viktiga inslag i utbildningen. Vi arbetar för att du ska vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter och på så sätt bli bättre förberedd för livet efter folkhögskolan.

 

Antagningsvillkor

3-årig gymnasieexamen eller motsvarande, samt antagningsprov.

Bifoga ett personligt brev tillsammans med ansökan där du beskriver dig själv, dina musikaliska erfarenheter och vilka mål du har med kursen. Ansökan ska styrkas med betyg, cv och referenser.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri. Du betalar för kost och servicekostnad. Läs mer på sidan kostnader.

Välkommen du också!