Nyhet

30 november, 2022

Byteatern på Högalid

Med föreställningen ”This is water” gästade Byteatern Högalid och bjöd på en föreställning som fick allas hjärnor att gå på högvarv. Vad var det egentligen pjäsen handlade om…?

Så här skriver Byteatern själva på sin hemsida om föreställningen:

”This is water” är en föreställning om civilkurage, vilka vi blir när vi inte vågar stå för de vi är och det vi tror på, och om hur
vi i varje möte med en annan
människa ges möjligheten att förändra världen.

Det är en föreställning som handlar
om långsamma tankar, om
 att våga ha fel, att kunna säga
ursäkta och förlåt och att våga
 stå upp för sig själv. Hur gör vi
för att våga ge oss själva och
 alla andra många chanser, om
och om igen?

Så att vi känner att det är okej att göra misstag
och inser att vi får det inte
 bättre om andra har det sämre, vi får det bättre när andra har det bra.

Nyhet

17 november, 2022

Musik på scen spelar barnteater

En maffig historia som delvis utspelar sig i rymden. Några ”slemmiga” typer tar instrumenten från ett band och äventyret tar sin början…
Äventyret tar publiken med på många mystiska möten med typer som gör konstiga saker. Det hela slutar som alltid lyckligt och alla blir vänner och delar ett musikintresse.

Nyhet

28 oktober, 2022

Högalid firar…

Idag firar vi flera olika födelsedagar samtidigt. Skolans huvudbyggnad fyller 120 år, internat och café m.fl. fyller 60 år och matsalen firar blygsamma 25 år.

 

Nyhet

18 oktober, 2022

Sång och Komp – minneskonsert

Ett minne kan vara… en hyllning till ett syskon… ett budskap om att kämpa på… en smärtsam upplevelse av att bli lämnad…

Kursen Sång och Komp intog scenen i skolans café och bjöd på personliga minnen som presenterades genom en sång som starkt förknippas med just ett minne.

Nyhet

14 oktober, 2022

”Öppen scen” i skolans cafè

Läsårets första ”öppen scen” samlade massorna och caféet var fullt med folk som var sugna på livemusik. Allmän kurs musik var de som arrangerade tillställningen och det blev såklart succé.
Publiken gillade vad som bjöds från scenen och ljudnivån på applåderna var hög.

Nyhet

3 oktober, 2022

Premiärkonsert med Musik på scen

Musik på scen inledde läsårets konsertutbud – en livekonsert med mycket blandat innehåll. Det var deltagarna som själva valt ut en låt som de gillar och sedan sattes det en personlig touch på den.

Nyhet

9 september, 2022

Suicidpreventiva dagen

Högalids folkhögskola uppmärksammar den 10 september med anledning av att det denna dag är internationella suicidpreventiva dagen.

Den 10 september infaller den årliga internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

Nyhet

2 september, 2022

Pride på Högalid

Högalids Folkhögskola förbereder sig inför morgondagens Pridefestival i Kalmar. För Högalid är Pride viktigt och en självklar ståndpunkt i vårt demokratiska arbete på skolan.

Så här skriver man på Kalmar Prides hemsida:

En färgstark parad genom Kalmar Stad
Med Kalmar Pride vill vi stärka homosexuellas, bisexuellas, trans – och queerpersoners rättigheter och friheter. Vi tar aktivt avstånd från all form av diskriminering, exempelvis rasism, sexism, homofobi och transfobi samt solidariserar oss med andra grupper som riskerar diskriminering och förtryck. Syftet med Kalmar Pride är att kunna arrangera en årlig återkommande festival som på olika sätt synliggör, stödjer, främjar och utvecklar förutsättningarna för hbtq personers liv och vardag. Festivalen välkomnar och riktar sig till alla människor, gammal som ung för att skapa en större öppenhet och förståelse för varandras likheter och olikheter.

Nyhet

17 augusti, 2022

Högalidsspelen – en klassiker på klassisk mark

Större än nånsin, solsken som vanligt och såklart väl genomarbetat. Högalidsspelen ger våra deltagare chansen att träffas/umgås på ett annat sätt än inne i klassrummen. Alla klasser ”tävlar” i olika grenar såsom höghöjdskubb, rocka ringen, musikquiz, tornet i Hanoi, ateljéutmaning, städets supersvåra station, köksmatte och många fler.
Runt om i skolans underbara natur finns stationerna utposterade och det är bara att ta sig an utmaningen…

 

Nyhet

3 juni, 2022

Avslutning 2022 – tillsammans!

Äntligen satt vi där alla tillsammans för att ta avsked av det gångna läsåret. Inte äntligen för att just ta avsked utan för att vi kunde göra det tillsammans igen på samma ställe och just tillsammans…
En traditionsfylld avslutning med sommarhälsningar från alla klasser, stipendier och firande av alla de deltagare som klarat sina behörigheter.

Nyhet

31 maj, 2022

Högalidsfestivalen – Bilder

 

Nyhet

27 maj, 2022

Två sista avslutningskonserterna för Sång och Komp

Nu har alla i klassen Sång och Komp presenterat sina avslutningskonserter. Sist ut var Hannah och Marielle som med sina konserter varvade allt från rockigt till lite lugnare toner. Stundtals var det emotionellt, inspirerat av kvinnliga förebilder och av tidigare populära pojkband.

 

Nyhet

17 maj, 2022

Högalidsloppet 2022

Så var det äntligen dags igen för Högalidsloppet!
Efterlängtat av många, genomförd av ännu fler. Nytt deltagarrekord och nytt banrekord, vilken succé!!
Som vanligt var det strålande solsken och då smakar den grillade korven än godare, det trevliga sällskapet blir lite trevligare och längtan efter sommaren lite starkare.
Tack till alla som kom, alla som deltog och alla som hjälpte till så att det gick att arrangera loppet.

 

Nyhet

14 maj, 2022

Sång och komps avslutningskonserter

Näst på tur i raden av avslutningskonserter var Camilla och Daniel. Camilla passade på att sjunga på Thailändska med hälsning till mamma och pappa, förutom då några andra väl valda covers. Daniel pendlade mellan mycket sorgligt och rockigt och höll sig mest till svenska artister med en speciell hyllning till Winnerbäck.

Nyhet

6 maj, 2022

Avslutningskonsert Sång och komp

Läsårets första avslutningskonsert gick av stapeln på Söderport. Först ut var de som går andra året på kursen Sång och komp.
Lovisa, Alma och Clara framförde låtar som på något vis betydde lite extra för dom och publiken var med på noterna.

Nyhet

12 april, 2022

Högalidsloppet 17 maj!

Högalidsloppet är tillbaka!

Efter två års uppehåll är äntligen Högalidsloppet tillbaka på riktigt! I år arrangeras loppet tisdagen den 17/5. Som tidigare är loppet 5 kilometer långt och går runt om i Smedby. Alla som vill är välkomna att anmäla sig och ta del av Kalmars kanske mysigaste lopp. Högalid bjuder alla deltagare på korv, dricka och musikunderhållning under kvällen.

Du anmäler dig genom att skicka ditt namn och födelsedata till hogalidsloppet@hogalid.nu Loppet startar vid 18.00 från Högalids Folkhögskola och uppvärmningen börjar vid 17.45.

Loppet kostar 50 kronor och allt överskott går till välgörenhet. Betalning sker på plats när du hämtar ut din nummerlapp. Nummerlapparna kan hämtas ut från och med 17.00 på tävlingsdagen.

Utlottning av fina priser! Hoppas vi ses!

Nyhet

31 mars, 2022

Musik på scen – livekonsert!

Musik på scen bjöd på en tight och mycket välspelad konsert. ”Konsertsalen” var fullsatt och publiken uppskattade verkligen spelningen.

Nyhet

24 mars, 2022

”Slitna dubbdäck” live

Världspremiären för bandet ”Slitna dubbdäck” skedde på skolans caféscen. Bandet framförde bara egenskrivna låtar och närvaron var hög.

Nyhet

23 mars, 2022

Öppen scen!

Högalids alla musikkurser visade upp sig och publiken var med på alla noter. Skolans caféscen fick åter stå i rampljuset och från själva scenen bjöds det på skönsjung!

Nyhet

22 mars, 2022

Besök hos Baskursen

Idag gästades Baskursen av fritidsledarutbildningen på Gamleby folkhögskola. På schemat stod bland annat samarbetsövningar på idrotten. Man skulle transportera en kula i de lister varje deltagare hade fått, så snabbt man kunde…först i mål gällde!
Tack för besöket!

Nyhet

22 mars, 2022

Rocka sockor!

Igår uppmärksammade vi: Rocka sockorna!
FN har utlyst 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenheten om Downs syndrom.
I Sverige och i flera andra länder uppmärksammar man FN-dagen med att Rocka sockorna. Genom att ta på dig olika strumpor är du med på att uppmärksamma människor med Downs syndrom och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

Nyhet

10 mars, 2022

Nytt musikbesök – Liljeholmens folkhögskola

Kursen Musikproduktion från Liljeholmens folkhögskola gästade skolans café Gobiten. Det var bra drag från scenen och publiken var lyriska.
Det bjöds på både egenskrivet material och några riktigt goa covers.

Nyhet

9 mars, 2022

Musikbesök från Oskarshamns folkhögskola

Skolans café fick besök från Oskarshamns folkhögskolas musikinriktning jazz, soul och blues. Det svängde gott och publiken var med på noterna…

Nyhet

23 februari, 2022

Funkisfestival i Kalmar

Kalmars första Funkisfestival och Högalid var där!
En festival för personer över 15 år som har en funktionsvariation. Vinnaren gick till finalen i Stockholm.
14 bidrag och vinnaren Herta är deltagare på vår kurs Baskursen.

Nyhet

16 februari, 2022

Öppen scen med Musik på scen

Årets första ”öppen scen” arrangerades av kursen Musik på scen. Det var fullt med publik på plats och kvällen bjöd på skön livemusik, det som vi alla längtat efter.

Nyhet

28 januari, 2022

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlades människor över hela världen i en årlig manifestation.
Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
År 2022 är det 77 år sedan

Högalid har haft temavecka och resultatet av denna redovisas i form av en utställning i skolans café.

Nyhet

16 december, 2021

Allmän kurs musik – en minikonsert med jultema

En väl utvald publikskara fick förmånen att lyssna på Allmän kurs musik när dom framförde sin konsert med tema jul!

Nyhet

14 december, 2021

En kär tradition!

En urgammal tradition på Högalid är ”pepparkakshustävling” där varje klass gör sitt eget pepparkakshus efter ett visst tema. I år blev det en intern tävling mellan skolans olika internat, allt för att minska möjligheten till smittspridning.

Nyhet

9 december, 2021

Lucia 2021, om än lite tidigt…

Personalen på Högalid bjöds på en försmak av det luciatåg som förgyller vår närmiljö den närmsta tiden. Kursen Sång och Komp har många framträdanden framför sig och säkert kommer alla att uppskatta den skönsång som de bjuds på.

Nyhet

24 november, 2021

”Putte pirat”, barnteater med Musik på scen

När ”Putte pirat” får gå på plankan träffar han nya vänner som hjälper
honom förstå varför han hamnade där. Hans äventyr för att komma
tillbaka till skeppet är fullt av utmaningar och lärdomar längst vägen!

Nyhet

21 oktober, 2021

Kreativa Högalid

Det behövs inte mycket men det blir så bra!
En säck med finbetong, en handduk…ja bara att kolla på nätet så fattar ni.
Högalids egna spöken är snart färdigbrunna och så här blev det.

Nyhet

5 oktober, 2021

Livekonsert med Musik på scen

Fullsatt och mycket varierad musik, publiken jublade och sjöng med…
Läsårets första konsert för Musik på scen inför livepublik, räkna med att det kommer fler bra konserter från detta musikaliska gäng.

 

Nyhet

23 september, 2021

”Öppen scen”

Så var det äntligen dags igen, livemusik på Högalid. Läsårets första ”öppen scen” lockade många till att vilja uppträda och publiken bjöds på mycket varierad musik.

Nyhet

31 augusti, 2021

Pride på Högalid

I år blev det mingel på betryggande avstånd från varandra med inslag av musik, nagelmålning, klotterplank, information och såklart strålande solsken

Nyhet

4 juni, 2021

Avslutning 2021

”Kan man bli kär i en sommar?” – ja så frågade Johan er…man kan säkert bli kär en sommar i alla fall. Digitalt, ett ord som vi alla hoppas ska få en allt mindre betydelse när vi startar upp verksamheten igen den 16:e augusti – hoppas vi möts då!
Förutom de bilder ni såg på er skärm kommer här nedan också de bilder ni aldrig fick ta del av…bilderna av hur det kan se ut när man tvingas ha en avslutning digitalt. Skön sommar alla!

Nyhet

4 juni, 2021

Live med Musik på scen

Sista konserten för detta läsår blev med kursen Musik på scen. Två band som gav allt dom hade…rakt ut till alla som lyssnade.

Nyhet

4 juni, 2021

Allmän kurs musik – konsert

Det blev till sist av…avslutningskonsert med Allmän kurs musik. Trots avsaknad av publik blev det en laddad och bra konsert.

Nyhet

30 april, 2021

Högalids vårkonsert

Högalid hälsade våren välkommen med en utekonsert. På scen stod kurserna Sång och Komp och Musik på scen.

Nyhet

31 mars, 2021

Musik på scen – bandprojekt2

Som om inte en livekonsert vore nog… nej inte för Högalid och kursen Musik på scen.
Helt annorlunda mot den vi upplevde igår med lite mer mystik men också vårskrik rakt ut i lokalen!

Nyhet

30 mars, 2021

Musik på scen – bandprojekt

”Examensdags” för Musik på scen… att bilda ett band ihop med sina kompisar och sen få spela live, kan det vá bättre?
I dessa tider begränsas antalet i publiken till minimalt men ändå, det kom skrik och applåder – gödning för ett band.

Nyhet

21 mars, 2021

Högalid är såklart med!

FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom och då vill Högalids Folkhögskola såklart vara med och uppmärksamma detta.
Vår Baskurs har under alla år, och det är väldigt många nu, så gott som alltid haft någon deltagare med Downs syndrom.

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man ha tre uppsättningar av kromosom 21. Downs syndrom är alltså inte en sjukdom utan en diagnos. De flesta med Downs syndrom har någon grad av utvecklingsstörning som gör att det tar längre tid för dem att lära sig saker.

Att rocka sockorna är enkelt! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

Läs mer om Downs syndrom och varför man ska rocka sockor just idag på Svenska Downföreningen!

Nyhet

16 mars, 2021

Jerusalema challenge…

Jerusalema challenge har blivit den senaste i raden av virala danstrender. Utmaningen har spritt sig över världen och fått allt från politiker till brandmän att dansa loss och för ett ögonblick glömma pandemin. Såklart hänger Högalid med i svängarna…se vårt bidrag på våra sociala medier!

Här kommer ett smakprov i form av några bilder.

Nyhet

17 februari, 2021

Sång & Komps konsert

En livestreamad konsert med mycket blandat innehåll. Det fanns jazz, egenskriven musik och sköna covers!

Nyhet

4 februari, 2021

Det är så det funkar på Högalid

Många gånger kanske man frågar sig…vad är det egentligen som gör Högalid så bra?
Det som är bäst (bland annat) är att man samarbetar och hjälper varandra. Finns det någon som behöver hjälp med något så finns det alltid någon annan som kan hjälpa till.
Ofta inbjuder man andra till att vara delaktiga. Se bara exemplet med snögubben som söker en kompis…